Dotace pro seniory jsou spuštěny. Jak na to?

Je možné získat dotaci z programu NZÚ Light, pokud splníte některé podmínky. Pokud jste vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu nebo trvale obývané rekreační stavby a všichni členové vaší domácnosti jsou příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo vaše domácnost pobírala v období od 12. září 2022 příspěvek na bydlení, můžete si zažádat o dotaci.

Program podporuje úsporná opatření, zejména zateplení, která mají rychlý efekt a jsou finančně přiměřená. Doporučuje se začít u míst, kudy uniká nejvíce tepelná energie, jako jsou například nekvalitní okna a vchodové dveře, nedostatečně zateplená fasáda, střecha, stropy a podlahy.

Žádost o dotaci můžete podat před provedením prací, během průběhu prací nebo po jejich dokončení. Pokud nemáte finanční rezervu, můžete si zažádat o zálohu. Přijímání žádostí bude otevřeno od 9. ledna 2023, ale dotaci vyplatíme zpětně na práce, které byly provedeny od 12. září 2022. K žádosti budete potřebovat fotodokumentaci a odborný posudek navrhovaných opatření. Také budete potřebovat doklad potvrzující vlastnictví bankovního účtu a potvrzení o příjmu důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Jak mohu podat žádost? Pro podání žádosti potřebujete elektronickou identitu. Na webových stránkách se dostanete k informačnímu systému pro podání žádosti AIS SFŽP ČR kliknutím na ikonu "Podat žádost" vpravo nahoře. Nejprve se musíte zaregistrovat a poté můžete začít vyplňovat formulář žádosti. Můžete pověřit jinou osobu podáním žádosti o dotaci a další administrativou prostřednictvím systému.

Na stránce Návody najdete video návody na postup krok za krokem.

Co když nemám počítač nebo nevím, jak postupovat? Pokud máte možnost, požádejte nejbližší rodinu o radu a pomoc s vyřízením elektronické identity a podáním žádosti. Také se můžete obrátit na proškolené odborníky z Místních akčních skupin a EKIS a m-EKIS, kteří vám zdarma poradí s celým procesem od podání žádosti až po doložení realizace úsporných opatření.

Kdo udělá práce na renovaci mého domu? Můžete se rozhodnout, zda chcete práce na zateplení provést sami nebo si najmout realizační firmu. V Seznamu specialistů si můžete vybrat firmu.

Pokud se rozhodnete pro samostatné zateplení, přečtěte si naše Příručky opatření NZÚ light, které obsahují praktické informace a doporučení, jak provést podporovaná opatření správně, aby vyhovovala podmínkám programu.

Jak mohu dokázat provedení opatření, na které jsem získal dotaci? Poté, co dokončíte práce, musíte nám předložit Zprávu o provedených opatřeních a fotografie dokončených opatření. Závazný vzor a pokyny pro vypracování jsou k dispozici v sekci Dokumenty. Potvrzení o dokončení opatření vám zdarma vystaví zástupce Místní akční skupiny nebo EKIS a m-EKIS.

Kde mohu najít kompletní informace o podmínkách získání dotace? Všechny informace o podmínkách a možnostech získání dotace najdete v dokumentu Závazné pokyny pro žadatele NZÚ Light.

Kam se mohu obrátit pro radu? Odpovědi na nejčastější otázky najdete v sekci Časté dotazy. Pokud potřebujete bezplatné poradenství od odborníků, navštivte stránku Poradenství NZÚ Light, kde najdete všechny potřebné kontakty.

Zkontrolujte více na stránce: https://novazelenausporam.cz/

PRAKTICKÉ TIPY

Fotografie

Dotace pro seniory jsou spuštěny. Jak na to?

Je možné získat dotaci z programu NZÚ Light, pokud splníte některé podmínky. Pokud jste vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu nebo trvale obývané rekreační stavby a všichni členové vaší domácnosti jsou příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo vaše...

Přečtěte si více
Fotografie

Jak správně vybrat střešní okna?

Výběr vhodných střešních oken může mít velký význam z hlediska přirozeného světla, energetické účinnosti a celkové estetiky. Při výběru střešních oken je důležité vzít v úvahu různé faktory, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. V tomto článku probereme, co je třeba...

Přečtěte si více
Fotografie

Jaké velikosti oken potřebuji?

Při výběru střešních oken je důležité zvolit správnou velikost, aby bylo zajištěno odpovídající nastavení a optimální výkon. Velikost střešních oken závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti střechy, množství přirozeného světla, které chcete do domu vpustit, a velikosti místnosti nebo oblasti,...

Přečtěte si více
Fotografie

Jaké okno vybrat do ložnice

Doby, kdy se truhlářství považovalo pouze za nezbytný stavební prvek, jdou v zapomnění. Moderní plastová okna a inovativní hliníková okna se dnes stala plnohodnotným aranžérským prvkem, který zdobí fasády a interiéry

Přečtěte si více